header2

Glavno mesto Lima

Prvi stik z novo državo in kulturo je ponavadi povezan z letališčem in posledično z glavnim mestom. Ker je letališče Jorge Chavez v Limi edino mednarodno perujsko letališče, ki povezuje Evropo s to državo, bom začel svoj opis potovanj po Peruju ravno z opisom Lime.

Spomnim se stavka znanega slovenskega popotnika, ki je rekel da se izogiba glavnim mestom in se v njem ustavi le toliko kolikor je nujno potrebno. Ko sem potoval še v solo varianti bi delil to mnenje, sedaj ko v Limi preživim večino dopusta pa spoznavam da Lima ni le pusto brezkončno naselje, kakor se ga vidi z višine pred pristankom.

Hotel Espana blizu starega mestnega jedra LimeArhitektura v centru Lime: Tipična kolonialna stavba z lesenimi balkoni. Park zaljubljencev v najlepše urejenem delu Lime - Mirafloresu. Lima leži ob obali tihega oceana. Nočni pogled na Limo z razgledne vzpetine San Cristobal.

Gastronomija

Vsekakor Lima ni poglavitna turistična zanimivost Peruja, je pa kljub temu nadvse zanimivo mesto. Če drugega ne zato, ker tu srečate cel Peru v malem. Vsekakor pa je Lima na prvem mesto v Peruju kar se tiče – kuhinje. Komur potovanje pomeni razvajanje vseh čutov, ga kulinarični okus Lime ne bo pustil ravnodušnega.

Perujski gastronomiji daje poseben priokus mešanica avtohtone kuhinje in kuhinj priseljencev predvsem Špancev, pa tudi Kitajcev in Japoncev. Od vsake so pobrali nekaj tipičnega in obogatili svoje izvirne jedi. Ta talilni lonec različnih gastronomij imenujejo Fusion. Ni naključje da Lima nosi laskav naslov gurmanske prestolnice Južne Amerike. Ne zapustite tega mesta, brez da bi obiskali eno od več kot tisoč specializiranih cevičerij - restavracij s tipično morsko jedjo cebiče (ceviche).

Muzeji in kulturne znamenitosti

Zgodovina Lime sicer ni ravno dolga, je pa v mestu nekaj ogleda vrednih znamenitosti. Največ jih je v centru Lime na Plaza Major, kjer je med drugim katedrala in vladna palača ter znamenita cerkev svetega Franciska. Celo staro mestno jedro je od leta 1991 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine. Tipična za Limo je kolonialna arhitektura. Najbolj prepoznaven element zgradb v starem jedru, pa so leseni balkoni.

V mestu je kar nekaj muzejev, eden zanimivejših je Museo de Oro (muzej o zlatu) v katerem si lahko ogledate predmete iz zlata in tipičnih perujskih dragih ter poldragih kamnov kot so turkeza in krisokola.

Za ogled starega dela mesta si lahko izberete mini avtobusno turo, katera vključuje tudi prevoz na vrh vzpetine San Cristobal, od koder je lep razgled na Limo.

Spominki

Druga stvar zanimiva za turiste, ki se najde samo v Limi, so spominki iz celega Peruja. Obstaja ogromno trgovin in tržnic s tovrstnimi izdelki. Največ jih je v turističnem predelu Lime- Mirafloresu. Ena največjih je tržnica Mercado Indio na Avenida Petit Thouars 5245. Tipične slike in izdelke iz svile ter Alpake se najdejo na ulici La Paz blizu parka Kenedy v Mirafloresu. Tipični in uporabni so izdelki iz volne posebej iz alpake, razne torbice in etuiji iz blaga s tradicionalnimi perujskimi vzorci, izdelki iz keramike in srebra.

Nakupovalna središča

Lima ima par milijonov prebivalcev in je geografsko centralno pozicionirana znotraj Peruja. Zato ni čudno da je večino kapitala skoncentriranega ravno tukaj. Pri trenutno rastoči ekonomiji in tolikšni populaciji rastejo v mestu moderni shoping centri, ki se mirne duše primerjajo s slovenskimi. Najbolj moderen med njimi je Jockey Plaza Shopping Center na Avenida Javier Prado Este 4200.

Varnost v mestu

Na vsakem potovanje je treba biti previden. To še posebej velja za obisk Lime. Najbolje je obiskati bolj turistične dele mesta in se izogibati predelom, ki so na slabem glasu. Kateri so ti predeli vam bodo najbolje vedeli povedati domačini. Jaz sem za informacije spraševal na recepciji. Zmeraj so mi bili voljni pomagati z nasveti kod, kam za koliko ... Pa tudi ko ste na kraju kjer se zadržuje veliko turistov (Jiron de la Union je najbolj problematičen) je treba biti buden, ker znate biti tarča lokalnih žeparjev. Žalostno, ampak ponavadi so to otroci.

Prevoz

Najbolj uporabljen prevoz v mestu je taksi. O ceni so morate dogovoriti preden se usedete v taksi. Najbolje da izberete uradne taksije, ker jih je ogromno samo z nalepko, katero se da hitro odstraniti. Ravnajte se po instinktu. Če vam taksist ne vliva zaupanja, izberite drugega. Za okvirno ceno se prej pozanimajte v hotelu oziroma tam kjer ste nastanjeni. Praksa pri prevažanju v mestu je, da zaradi varnosti, zaklenete vrata na svoji strani. Vožnjo plačate na koncu preden izstopite. Nujno imejte pri sebi in plačajte z drobižem, ker taksisti zelo neradi sprejmejo bankovce večjih vrednosti.

Avtobusi, če se jim lahko tako reče so cenejši. Obstaja jih cela vrsta v razponu od muzejskih primerkov preko nove linije El Metropolitana do majhnih kombijev imenovanih 'mikro', kjer boste najverjetneje stlačeni kot sardine saj se polnijo po principu dokler gre. Razen El Metropolitana, ki vozi po zanj rezerviranem cestišču, je težko ugotoviti kam vozijo ostali avtobusi. Imajo sicer nek svoj sistem barv in številk, ampak če ste prvič v mestu, je najlažje da vprašate ali bo šel tja kamor si želite.

Prenočišča

V Limi se najde širok spekter prenočišč od hotelov s petimi zvezdicami do dvomljivih hostalov za par dolarjev. Hostal ali hospedaje je cenejši prenočitveni objekt s par sobami in ponavadi vključuje zajtrk (desayuno). Največja koncentracija prenočišč je v centru Lime in v turističnem predelu Lime imenovanem Miraflores. V centru so prenočišča cenejša kot v Miraflores, kjer se najdejo dražji hostli in najboljši hoteli v mestu. Jaz sem bil na koncu najbolj zadovoljen z mini sobami na strehi hotela Espana. Hotel se nahaja v stari kolonialni hiši s tipičnim balkonom blizu cerkve svetega Franciska v centu Lime.