header2

Potovanj ne organiziram več. Opisi so namenjeni samo še za splošne informacije !!!

Inca trail - treking do Machu Picchuja

Primer 4-dnevnega programa najbolj znanega trekinga v Peruju.

1. Dan: Cusco / km. 82 / Huayllabamba (12 km hoje)

Najbolj obiskan trek v Peruju - inca trailOb 6.00 zjutraj vas pridemo iskat v vaš hotel. Po 3 urah vožnje bomo dospeli do kilometra 82 železniške proge Cusco – Aguas Callientes. Od tu naprej se bomo peš podali na treking Inca Trail. Prvi dan bomo za pešačenje porabili 5 ur. Na poti bomo videli ostanke inkovske utrdbe Huilla Raccay in arheološko najdišče Llactapata znanem tudi pod imenom Patallacta (2650 m.n.m.). Tukaj se bomo ustavili in postanek izkoristili za kosilo. Llactapata v jeziku kečua pomeni 'Zgornje mesto'. Odkril ga je Hiram Bingham leta 1911. Po kosilu bomo nadaljevali treking s sestopom do reke Cusichaca. Na delih poti bomo uživali ob pogledu na gorovje Cordillera Urubamba in na zasneženi vrh Veronica (5860 m). Sledeč bregu reke Cusichaca bomo dospeli do našega tabora Huayllabamba (3000 m.n.m.). Ime v jeziku kečua pomeni 'travnata planota'. (Možno je da se bomo utaborili tudi na drugem mestu, ker prostore za kampiranje dodeljuje Organizacija za upravljanje z Machu Picchujem. Omenjena organizacija, prostor za taborjenje dodeljuje ob rezervaciji in izdanem dovoljenju za treking Inka Trail ).

2. Dan: Huayllabamba / Pacaymayo (12 km hoje)

Ob 6.00 zjutraj vam bomo v vašem šotoru ponudili čaje za dobro jutro, sledil bo zajtrk nakar se bomo že zgodaj odpravili na pot. Drugi dan bomo hodili približno 7 ur. Naprej bomo sledili reki Llulluchayoc ob njenem bregu približno 1 uro do kraja Tres piedras ('Tri skale'). Nato bomo preko mostu prečkali reko Huayruro in nadaljevali mimo slapa skozi gozd Polylepis. Po 3 urah bomo dosegli gozdno mejo in Llulluchampampa (3680 m.n.m). Nadaljevali bomo še uro in pol, dokler ne dosežemo prvega in najvišjega prelaza na Inka trailu imenovanega Abra de Huarmiwañusca (4200 m.n.m.). Bodite pripravljeni na spremembo temperature. Sestop s prelaza je strm, konča pa se v taboru Pacamayo (3600 m.n.m.), kjer bomo prenočili.

3. Dan: Pacamayo / Wiñaywayna (15 km hoje)

Iz tabora Pacaymayo se zjutraj odpravimo do eno uro oddaljenih inkovskih ostalin Runkuracay, ki s svojo lego nudijo razgled na dolino. Po nadaljnjih 45 minutah hoje dosežemo Abra de Runkuracay (4000 m.n.m.) drugi prelaz na našem treku. Sledi strm spust po kamnitih inkovskih stopnicah do ostalin Sayacmarca ('Nedostopno mesto') na (3800 m.n.m.), ki je s treh strani obdano s strmimi pečinami. Sledi ponoven vzpon do tretjega prelaza na treku Inca Trail (3700 m.n.m.). S prelaza se nam odpira pogled na zasnežene vrhove Salkantay (6180 m) in Veronica (5750 m). Od tukaj nadaljujemo do ostalin Puyuputamarca ('Mesto v oblakih'). Pred ostalinami bomo videli ostanke inkovskih obrednih kopališč. Treking bomo nadaljevali po inkovskih stopnicah in po dobri uri hoje skozi deževni gozd prispeli do tabora pri ostalinah Wiñaywayna (2650 m.n.m.). Vsega skupaj bomo tretji dan hodili 7 ur.

4. Dan: Wiñaywayna / Machu Picchu / Cusco (5 km hoje)

Zajtrk ob 4.30 zjutraj. Po zajtrku se odpravimo na zadnji del trekinga, ki nas po uri in pol spusta pripelje do Inti Punktu ('Sončna vrata'). Tu bomo pričakali vzhod sonca. Prvi sončni žarki dosežejo Machu Picchu ob 7.00 uri zjutraj. Nato se bomo spustili do inkovskega izgubljenega mesta. V mistični Machu Picchu (2400 m.n.m.) bomo prispeli ob 8.00 uri. Shranili bomo prtljago, nakar bo sledil dve urni voden ogled ostalin inkovskega mesta. Po vodenem ogledu boste imeli prosto za samostojno raziskovanje. Če boste pri močeh se lahko povzpnete na bližnji Wayna Picchu (2667 m), s katerega je lep razgled na Machu Picchu in dolino Urubambe. Ta dan kosilo ni vključeno v program. Kosite lahko v Sanctuary Lodge Orient Express hotelu, ki se nahaja tik ob glavnem vhodu v Machu Picchu. Buffet kosilo v omenjenem hotelu stane 25 USD$. Cenejše kosilo dobite v Aguas Calientes (vas, ki se nahaja v dolini pod Machu Picchujem). Ob 16.00 ali 17.00, odvisno od urnika, je predviden odhod z vlakom iz Aguas Calientes nazaj proti Cuscu.