header2

Potovanja po Peruju

Peru je za popotnike zanimiv zaradi kombinacije turističnih zanimivosti. Če vas zanima narava, šport ali zgodovina boste imeli v vsakem primeru v Peruju veliko za videti.

Kulturno zgodovinske znamenitosti

Čeprav je dragulj perujskega turizma Machu Picchu, je to le majhen delček ostankov predinkovske in inkovske kulture, ki se jo da videti v Peruju. Večina organiziranih potovanj po Peruju vključi v ogled dežele le zgodovinske znamenitosti v okolici Cusca in črte v Nazci. Izpuščena pa so pomembna nahajališča predinkovskih kultur kot je na primer grobnica gospoda iz Sipana na severu Peruja. V severnem delu Peruja se nahajajo tudi ostanki Chan Chana, največjega mesta na svetu zgrajenega iz opeke in piramide kot so Huaca del Sol y Luna, izdelane iz enakega materiala.

Izgubljeno mesto Machu Picchu v bližini Cusca.Machu Picchu z vrha Wayna Picchu. Levo zgoraj se vidi zaključek poti Inca Trail.Mestni trg Plaza Mayor v središču inkovske prestolnice Cusco.Ostanki inkovskega mesta nad Pisacom. Pisac se nahaja v sveti dolini (Valle Sagrado) 30 km od CuscaOstanki inkovskega naselja Ollantaytambo v Valle Sagrado.Nazca lines - skrivnostni liki in črte blizu NazceTradicionalna živopisna oblačila plesalcev iz okolice mesta Puno ob jezeru titicaca

Narave znamenitosti in šport

Potovanje od zahoda proti vzhodu popelje popotnika v Peruju skozi tri geografske pasove od obale, gora do džungle. Tudi potovanje od severa proti jugu je zelo pestro. Začnete lahko na meji z Ekvadorjem, kjer so priljubljena morska letovišča surf plaže kot na primer tiste v Mancori. Pot naprej proti jugu vas popelje skozi Huaraz, glavno plezalno in eno od treking destinacij v Peruju. Področje okoli Cusca – Valle Sagrado (sveta dolina) je raj v malem. Par trekingov, med njimi sloviti Inca Trail, ima zaključek v slikovitem Machu Picchuju. Nedaleč od zgodovinskega Cusca si lahko ogledate naravne soline Maras v okolici Urubambe. Na meji z Bolivijo se nahaja jezero Titicaca. Na jezeru si lahko ogledate plavajoče otoke Uros. Na poti proti jugu ne izpustite dvo ali tri dnevnega potovanj v dolino Colca blizu Arequipe. Lokalna zanimivost je kanjon reke in kondorji. Na poti proti obali se lahko ustavite še v oazi huacachina in potovanje zaključite z ogledom parkov v okolici mesta Pisco.

Solne terase v dolini Valle Sagrado - Salinas de Maras Oaza Huacachina v bližini mesta Ica. Ica je center vinorodnega okoliša Peruja.Jezero Titicaca s plavajočimi otoki UrosOtok Taquile na jezeru Titicaca. Prebivalci otoka (tudi moški) so poznani po izdelavi živobarvnih štrikanih izdelkov.Huascaran je z 6768m najvišji vrh Perujske Cordillere.